logo-oil-behavior-intelligence-proyecto-cdti

NORTEK, tarihinin en iddialı Ar-Ge projesi için CDTI’dan önemli bir finansal destek aldı

NORTEK, şirketin bugüne kadar üstlendiği en iddialı Ar-Ge projesinin geliştirilmesi için kısa süre önce Endüstriyel Teknoloji Geliştirme Merkezi (CDTI, Bilim ve İnovasyon Bakanlığı’na bağlı bir kamu ticari kuruluşu) ile bir finansman sözleşmesi imzaladı. Bu öncü program OBI (“Oil Behavior Intelligence” kısaltması) markası altında üç yıl boyunca geliştirilecek ve şirketi Endüstri 4.0 modeline giden yola sokmayı amaçlayan yeni teknolojilere ve deneysel tekniklere önemli bir yatırım yapılmasını içerecektir.

Yağlama yağlarının mekanik ve kimyasal davranışları, tribolojik sorunların çözümünde ve yağlama sistemlerinin tasarımında gerçekten de çok önemli bir husustur. Bununla birlikte, piyasada, özellikle su, hava veya partikül girişinin daha önemli olabileceği ve sistemin performansını tehlikeye atabileceği durumlarda, ağır endüstriyel koşullar altında yağın mekanik davranışı hakkında derinlemesine bilgi bulunmamaktadır. NORTEK’in yağ sirkülasyon sistemlerinin (özellikle çelik endüstrisi için) tasarımına en önemli katkılarından biri, yağlayıcı davranışını önemli ölçüde iyileştiren ve aynı zamanda rezervuarın boyutlarını küçülten (sonuçta müşteriler ve son kullanıcılar için tasarruf sağlayan) yağ rezervuarları için yeni bir tasarım modelinin geliştirilmesidir. SmartTank® olarak adlandırılan bu çözümün patenti 2003 yılında Morgan Construction Co. (şimdi Primetals Technologies) ile birlikte alınmıştır.

Bu proje, Endüstri 4.0 paradigmasına doğru evrimimiz için sağlam bilgi temelleri oluşturmayı amaçlamaktadır.

“OBI Projesi”, 2020 yılının başlarında üretim tesisimizde inşa edilmesi planlanan yeni bir test teçhizatı üzerinde yapılacak yoğun test programına dayanacaktır. Bu tesis, endüstriyel koşulları taklit edecek şekilde kurulacak ve farklı çalışma parametreleri ve temizlik koşulları altında yağ davranışını yakalamak için en son sensör teknolojisini içerecektir. Buna paralel olarak, CFD teknolojisinin uygulanması, akışları ve sıcaklık dağılımlarını simüle etmemize ve ampirik sonuçları karşılaştırmamıza olanak tanıyacaktır. Elde edilen tüm veriler, petrol tankları ve sirkülasyon sistemleri için daha verimli bir tasarım çerçevesinin geliştirilmesinde uygulanacak ve sistemlerimizin Endüstri 4.0 paradigmasına doğru evrimi için sağlam bir temel oluşturmamızı sağlayacaktır.

Bu proje US Nortek, Inc. şirketinin kararlı işbirliği ile yürütülecektir. (ABD’deki ticari ve teknoloji geliştirme ofisimiz) ve Circe (sürdürülebilir endüstriyel kalkınma ve Endüstri 4.0 çözümleri konusunda uzmanlaşmış çok disiplinli bir teknoloji merkezi) test koşullarının ve çerçevelerinin tasarlanmasında önemli bir rol oynayacak. Buna ek olarak, Ar-Ge departmanımız tarafından paralel olarak, NORTEK’in inovasyona olan sıkı bağlılığının bir kanıtı olarak, şirketimizin cirosunun %6’sının yatırımını içerecek olan büyük ilgi gören başka projeler de geliştirilmektedir.